Bihuleproblemer

Ørelægerne Fredericia, Vendersgade 26, 2. sal
7000 Fredericia - Tlf.: 75 92 05 20

Bihulerne er luftfyldte hulrum i kranie-knoglerne som omgiver næsehulen. De benævnes pandehulerne, kæbehulerne, forreste og bageste sibensceller og kilebenshulen. Bihulerne er beklædt af slimhinde og forbundet med næsehulen via små åbninger, som sikrer udluftning samt slimtransport. Næsens og bihulernes funktion er bl.a. at bidrage med opvarmning og fugtning af indåndingsluften samt resonans.

Symptomer fra bihulerne er oftest trykkende smerter i ansigtet samt sekretflåd fra næsen. Luftpassagen kan være mere eller mindre permanent nedsat. I nogle tilfælde vil der være tilbagevendende bakterieinfektioner i bihulerne (bihulebetændelse) med udtalte smerter, feber og sygdomsfølelse. Der kan ofte være sammenhæng mellem bihuleproblemer, allergi og asthma.

Undersøgelse vil oftest omfatte inspektion af næse/bihulesystemet, allergitestning, CT-skanning af ansigtskelettet og evt. lungefunktionsundersøgelse.

Behandling af bihuleproblemer kan overordnet inddeles i en medicinsk og kirurgisk behandling. Formålet med begge behandlinger er at reducere graden af hævelse og betændelse af slimhinderne i næse og bihuler samt genetablere afløbene fra bihulerne til næsehulen. Den medicinske behandling indebærer steroidholdig næsespray (binyrebarkhormon), saltvandsskylninger af næsehulerne og i visse tilfælde antibiotikabehandling og steroidbehandling (binyrebarkhormon) på tabletform. Desudenkan allergimedicin eller allergivaccination samt forebyggende tiltag i nærmiljøet være relevant. Mange opnår tilstrækkelig symptomlindring på den medicinske behandling alene. Såfremt der er behov for operation, vil det i de fleste tilfælde være nok at åbne op til kæbehuler og forreste sibensceller, hvilket kan udføres i klinikken. Ved behovfor mere omfattende kirurgi vil vi være behjælpelige med en henvisning til sygehus.

 

Ørelægerne Fredericia, Vendersgade 26, 2. sal
7000 Fredericia - Tlf.: 75 92 05 20